Ann Fernholm

Vetenskapsjournalist med skärpa och humor

Ann Fernholm är vetenskapsjournalisten som disputerat i molekylär bioteknik, blivit utsedd till årets Vetenskapsjournalist 2011, författare av mängder av artiklar och flera böcker

Ann Fernholms föreläsning om den magiska nanovärlden är både fascinerande och inspirerande. Tänk att det redan finns fläckfria kläder, självrenande fönster och radiomottagare tiotusen gånger tunnare än ett hårstrå. Till framtiden hör fortfarande osynliga ytor och rymdhissar. Här lär vi oss även om sk naturlig nanoteknik som får geckoödlor att klättra på väggarna och om hur forskare försöker bota cancer med nanopartiklar. Föreläsningen passar lika bra på ett vetenskapligt semiarium som för en lättsam och samtidigt mycket intressant avslutning på en konferensdag.

I föreläsningarna som baseras på boken Ett sötare blod får publiken följa med på historien om våra kostråd; varför forskare blev rädda för det mättade fettet och varför det blev fel? Ann berättar också om sockrets effekt i våra kroppar.

Ann Fernholm tar gärna moderatoruppdrag, och håller också mycket inspirerande föredrag kring bland annat nanoteknik, atomens historia samt om hisorien om våra kostråd. Hennes måtto är att förenkla utan att förfela; att göra saker lättsamt, men med ett djup som bottnar i stor kunskap. Detta måtto är en konst som Ann verkligen behärskar! Som moderator skapar Ann alltid en trevlig stämning och de förutsättningar för att riktigt bra samtal ska äga rum. Den vana journalisten Ann söker alltid att hitta annorlunda och spännande ingångar till aktuella frågeställningar och hon involverar gärna publiken.

Som TV-reporter har Ann Fernholm arbetat för UR och det vetenskapliga TV-programmet Jorden är platt samt gjort tv-sända dokumentärer. Hon har varit huvudförfattare till två populärvetenskapliga böcker. Där guld glimmar blått- – forskare om den lilla nanorevolutionen är en del i Vetenskapsrådet serie pocketerad populärvetenskap och Steget före fokuserar på forskning kring barns och ungas hälsa.

Ann Fernholm har publicerats i bland annat Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, San Francisco Chronicle, Fokus, Östgöta Correspondenten, Ny Teknik, Dagens Medicin, Läkemedelsvärlden, Kemivärlden, Forskning och Framsteg och Biotech Sweden. Hon har även bevakat utvecklingen i Silicon Walley under ett halvår på ett innovationsstipendium från Vinnova - och listan kan ändå göras betydligt längre.

Pressbilder

Ann Fernholm

Liknande profiler

Personlig utveckling

Time Management/Effektivitet

Digitalisering