The sky is the limit

Fredrik Sträng

Han utmanar de högsta topparna i världen och är nyss hemkommen från K2 –världens tuffaste berg. Men här är haken. Han har alltid varit livrädd för höjder. Möt Fredrik Sträng, Skandinaviens främsta höghöjdsklättrare som inte bara talar, han talar om det han gör. Vinnarkultur, beslutprocesser och krishantering i extrema miljöer.

-Det är onödigt att gå runt och vara rädd för saker, så när jag var 17 år fick jag nog av att vara höjdrädd. Jag tog en klätterkurs och sedan har det blivit arton 8000 m expeditioner efter det, säger Fredrik som tappat 8 kg muskler från sin senaste klättring på K2 i Pakistan.

Han har tillsammans med Uppsala Akademiska sjukhus bl.a. studerat hur kroppens metabolism förändras på Mount Everest och om friska vältränade människor i en syrefattig miljö kan hjälpa sjuka människor med koniskt obstruktiv sjukdom (KOL). Men det är inte det ända forskningsprojektet Fredrik varit involverad i. Forskare från Umeå och Stanford University fascinerades av Fredrik och hans vän Dr Eric Meyers iskalla närvaro när de vände nära toppen av K2 år 2008; ett mörkt år för K2 då 11 människor miste livet i ett isras som Fredrik hävdar kunde ha undvikits om klättrare hade tagit signalerna på allvar.

-Riskerna var för uppenbara. Det saknades rep, vi var 2 timmar försenade, de olika klätterlagen kommunicerade inte med varandra och klättrare nådde toppen i mörker och hade sedan svårt att hitta vägen ned igen, berättar Fredrik och minns de fruktansvärda dygnen på berget som media världen över rapporterade om.

Fredrik och hans vän stannade i det högsta lägret och bistod i räddningsarbetet. Minnen som satt spår, och spåren blev lidande av post traumatisk stress (PTSD) något som Fredrik gick i KBT för att avhjälpa.

-Terapi i all ära, men det som verkligen hjälpte mig var att återvända till K2 denna sommar då jag fick möjlighet att möta mina demoner igen, berättar Fredrik som avslöjar hur han under en hel vecka på K2 basläger var nära på att åter uppleva den depression och panikångest som han plågades av.

-Istället för att gömma mig konfronterade jag minnena och lidandet och resultatet blev att tankarna försvann. Jag kände mig plötsligt fri igen. Det är en fantastisk lättnad. Jag tror inte på att undvika faror, utan att hantera dem funktionellt och då krävs det att hoppa upp på hästen igen istället för att fly, förklarar Fredrik när han minns sommarens prövning.

Professor Markus Hällgren från Umeå Universitet tillsammans med sina forskarkollegor studerade Fredriks och andra klätterkollegors vägar till olika beslut. Resultaten har tydliga kopplingar till hur affärsvärlden som ofta får utstå press men kanske inte på liv och död men möjligtvis liv och död för företagen.

-Det vi iakttar är att det finns en benägenhet att blint lita på framförvarande klättrare när man blir trött på berg, berättar Fredrik och menar att icke-beslut är en form av beslut. Fenomenet toppfeber (summitfever) är nog något som många kan känna igen sig i. När man är så nära att ro i hamn eller inom klättring nå en topp, men när allt pekar på att man borde vända om.

-Det är därför majoriteten av olyckor sker på vägen ned från bergen, säger Fredrik och förklarar att när man har investerat så mycket tid, energi och pengar i ett berg eller i ett projekt så är det svårt att se sig själv komma ner utan toppen eller att lyckas med projektet så man investerar lite till och lite till tills projektet brister eller att man dör på berget.

-Min förmåga att se konsekvenserna av varje handling har ökat i takt med min erfarenhet på bergen. Ett skavsår kan leda till en infektion som leder till en helikopterevakuering. En felaktig slagen knut av de 1000 knutar som vi gör under en expedition räcker för en fatal olycka. Framgång ligger i detaljerna, säger Fredrik som anser att han tycker att sträva mot perfektion inte bara är ett måste på en expedition, det är samtidigt väldigt kul att utveckla sig själv.

Fredrik ger inte upp drömmen om K2. Han säger att han är kvitt sina demoner nu, att han inte lägre är rädd för berget. Han ser fram emot ett 4e försök till nästa sommar, men innan dess har ni möjligheten att ta del av hans 20 år erfarenheter och lärdomar på de högsta bergen i världen!

Fakta Fredrik:

• Klättrat 9 st. 8000 m berg
• Guinness World Record "7 Summits", samt förste svensk, år 2007
• Sveriges manlige Äventyrare år 2007 och 2010
• 3 dokumentärer för TV4 & SVT, National Geographic och Discovery
• 2 böcker (7 berg 7 kontinenter 7 månader samt K2 på liv och död)
Fredrik Sträng föreläser om ledarskap, kommunikation, beslutsprocesser och riskanalys
• ACMC Meta Coach / ICF Sport Coach
• Ambassadör för Röda Korset
• Forskarassistent för www.tripleed.com om fenomenet “toppfeber”
• Forskarassistent för Uppsala akademiska sjukhus år 2005 för tester på Mount Everest

Fakta K2:
Världens näst högsta berg, 8611 m, ligger i Pakistan
5656 personer har stått på Mount Everest medan ungefär 340 har klättrat K2.
Fredrik återvänder nästa år för att försöka klättra K2 utan syrgas

Läs mer om Fredrik

Fredriks föreläsning Ditt Mount Everest finns att lyssna på i appen Insikt. Kontakta oss för mer information och för att lyssna på Insikt. insikt@talarforum.se eller ring 08-545 535 00

Läs mer om Iniskt

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2