Så höjer du dina barns betyg

Mattias Ribbing

Mattias Ribbing är trefaldig svensk mästare i minne och officiellt rankad som det 71:a bästa minnet i världen genom tiderna. Som hyllad författare och föreläsare har Mattias visat att ett superminne inte är något medfött, utan något som alla kan träna upp och få nytta av i vardagen.

Hans nya bok ”Vägen till maxade betyg – mer fritid och kunskap för livet” vänder sig till skolans värld. Här visar han hur man effektivt minns det som sägs på lektionerna och hur man snabbt lär sig hemuppgifterna. Enligt Mattias har även föräldrar som vill hjälpa sina barn i skolan stor nytta av kunskapen han förmedlar. Vi hörde av oss till Mattias med ett par frågor.

Är minnesträning något man kan ha nytta av i skolan?

Mina egna resultat i skolan var ganska medelmåttiga. Hade jag redan då fått lära mig grundläggande minnesträning skulle min skoltid definitivt ha sett annorlunda ut. Det är otroligt att vi aldrig får lära oss hur man gör för att komma ihåg, och samtidigt förväntas vi ta in så mycket kunskap under så många år. Nu har jag skrivit boken jag önskat att mina föräldrar hade skaffat åt mig när jag gick i skolan. I 60 övningar visar jag hur man lär sig riktigt kunskap i alla olika skolämnen genom ett nytt och roligare sätt att tänka.

Så hur gör man?

Principen är att hjärnan kan ta in väldigt mycket information om det sker genom bilder. Dessa skapar man själv i hjärnan genom att vänja sig att tänka i bilder. Och det kan alla lära sig. Nyare forskning sågar gamla teorier om lärstilar, att alla lär sig på olika sätt och att alla sätt skulle vara lika bra. Det har vi som tävlat i inlärning vetat länge. Vi vet att man måste visualisera för att kunna lära sig effektivt så att kunskapen sitter kvar. Att planlöst bara rabbla texter om och om igen är både slöseri med tid och väldigt tråkigt.

Hur ser din vision ut av den perfekta skolan?

Att kunna visualisera är som att kunna skriva direkt i hjärnan och veta att det fastnar. Det kräver lite träning i början, men efter ett tag går det allt mer automatiskt, precis som när vi lärde oss skriva på papper. Min vision är att alla barn ska få chansen att lära sig detta i samband med att de lär sig läsa och skriva på papper. När man övat lite grann inser man att all kunskap faktiskt kan omvandlas till visualiserade bilder.

Mattias tre bästa tips för att maxa betygen

  1. När du lyssnar på en lektion eller läser i en lärobok – föreställ dig innehållet som om det var på film. Låtsas att du ser de historiska personerna och händelserna framför dig. Visualisera hur fotosyntesen fungerar, som att du skapar en dokumentärfilm i hjärnan.
  2. Bästa sättet att lära sig många nya glosor är att alltid göra två bilder, en bild av betydelsen och en bild av uttalet. Därefter kopplar man ihop bilderna. För att lära sig ’tack’ på spanska, kan betydelsebilden bli en mattallrik (som i ’tack för maten’) och uttalsbilden blir gräs (låter lite som ’gracias’). Placera grästuvan på mattallriken.
  3. När du ska lära dig ett nytt område – börja aldrig att läsa från första sidan i boken. Läs alltid sammanfattningar och innehållsförteckningar noga det första du gör. Googla också upp några korta sammanfattande artiklar eller filmsnuttar på Youtube. När du därefter börjar läsa i boken fastnar allt mycket snabbare och du förstår bättre.

Några av våra kunder om oss

Med Talarforum kan vi alltid känna oss trygga med att få det vi önskar, de är lyhörda och lyckas alltid matcha rätt utifrån våra önskemål. Att de är professionella och serviceinriktade i sitt arbete gör valet att vara kund enkelt. Jag kan varmt rekommendera att anlita Talarforum.

Anna Raftheim
SATS Sports Club Sweden AB

Vi anlitar Talarforum för att det är så otroligt tryggt och skönt att samarbeta. Vi har samarbetat under många år och vi har aldrig blivit besvikna. De har en fingertoppskänsla och professionalism att alltid plocka fram rätt talare till vår organisation och tillfälle. Jag kan starkt rekommendera alla att vända sig till Talarforum, ni kommer inte att bli besvikna.

Anna Treschow
SABO

Talarforum har mycket kunnig personal med kundens behov i fokus. Dom försöker alltid hitta en lösning som kunden är nöjd med och uppfyller förväntningarna och syftet med föreläsningen och förfogar över några av Sveriges absolut bästa föreläsare! Som kund hittar vi alltid någon föreläsare som passar vårt syfte och önskemål. Talarforum guidar och stöttar alltid med det mesta kring föreläsningarna på ett föredömligt vis! Som kund känner vi oss alltid trygga med Talarforum och får alltid professionell support och service.

Thomas Jansson
Trollhättans Stad

Har alltid varit nöjd i mina kontakter med Talarforum. Ett företag att lita på och som lyssnar på kundens önskemål. Förslagen man får är alltid överensstämmande sedan får man välja beroende på fokus och målgrupp

Marie Tilly
Täby Kommun

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2