Vilka vinner valet? – Mona Sahlin svarar på årets viktigaste fråga

Mona Sahlin

Få personer har haft så stor inverkan på svensk politik som Mona Sahlin. Även om hon inte fick chansen att leda Sveriges största parti till en valseger och bli Sveriges första kvinnliga statsminister så är det få i modern tid som har påverkat Sverige lika mycket som Mona. Talarforum ringde därför upp henne för att prata om riksdagsvalet. Vi passade samtidigt på att höra om vilka frågor som får för lite utrymme i den politiska debatten idag och vad Mona är mest stolt över i sin politikerkarriär. Vi fick dessutom reda på vilken nu aktiv politiker som Mona ser upp till, och det är inte en Socialdemokrat.

Ingen kan ha undgått att vi är mitt inne i ett supervalår. I slutet av våren röstade vi fram vilka vi ville skulle representera Sverige i EU-parlamentet. I den valrörelsen var det svårt att plocka fram några egentliga frågor som de olika kandidaterna drev. Och nu när det är dags för riksdagsval så kommer vem som beskriver Sverige bäst att spela en avgörande roll för vilket block som kommer att vinna valet.

De två blocken är ju lika i många frågor men beskriver verkligheten väldigt olika. De som beskriver det Sverige som bäst liknar väljarnas bild kommer ha en väldigt stor fördel. Det kommer att vara viktigare i år än vad det har varit i många andra valrörelser. Frågor som: ”Har det blivit bättre eller sämre de senaste fyra åren?”, ”Går det åt bättre eller sämre håll?” och ”Vad är skolans problem egentligen; är det för få lärare, för lite resurser?”, kommer att inverka stort på hur det går i valet för de olika partierna.

Jag får ofta frågan vem jag tror ska vinna, jag brukar då ställa motfrågan: ”Vad innebär att vinna”. Om jag tror att Socialdemokraterna blir största parti: Ja, det tror jag. Tror jag att de röd/gröna blir större än Alliansen: Ja, det tror jag också. Men det är inte säkert att de får majoritet och kan bilda regering, utan att Sverigedemokraterna får en vågmästarroll. Det är väldigt mycket som avgör vad som är att vinna valet den här gången. Det gör att valet har förutsättningar att bli både mer spännande och kanske också viktigare än vad det har varit på mycket länge.

Framtiden saknas i debatten

I valrörelsen handlar det ofta om rena sakpolitiska frågor men det finns annat som politikerna borde lägga mer fokus på. Frågor som kräver beslut och uppgörelser som påverkar framtiden på lång sikt, har hamnat i skymundan enligt Mona.

Problemet med politiken idag är att tålamodet håller på att bli en bristvara. Väljarna verkar inte orka med samma politiker mer än några få år. Och politikerna är väldigt kortsiktiga i vad de pratar om. När det egentligen borde handla om framtiden på längre sikt: Hur klarar vi välfärden när så många av oss kommer att leva mycket länge som pensionärer? Hur ska vi klara energiförsörjningen i framtiden: är det kärnkraften, eller kommer vind- och vattenkraft? De är de riktigt stora frågorna som kommer kräva uppgörelser som gäller i 20, 30, 40 år och de finns ju knappt med i debatten idag. Det saknar jag.

Valfläsk och floskler

Valfläsk och retorik är sådant som hör en valrörelse till men det är inte alltid lätt att känna igen vad som bara är floskler och vad som är retorik.

Jag är väldigt förtjust i något som jag kallar ”floskeltestet”. Det är lätt att göra mot en politiker. Man sätter helt enkelt in ett ”inte” i det som sägs, om du då får en intelligent motsatt åsikt tillbaka är det inte en floskel. Men om någon säger till exempel ”Vi är för människan”, som en del partier faktiskt säger, kan man då säga ”Vi är INTE för människan”? Nej det kan man inte, alltså är det de säger bara en floskel . Pröva det. En åsikt måste kunna ha sin motsats annars är det bara en floskel.

– När det gäller retorik så är ett av de vanligaste knepen inom politiken att själv definiera vad motståndaren tycker. Och sedan ge sig på det. Man utgår från någonting som kanske bara bygger på en lösryckt mening, och sedan bygger man hela sin argumentation runt detta för att kom åt sin motståndaren. Det är väldigt vanligt. Och det kan också vara väldigt effektivt.

Politik på riktigt

Monas politiska engagemang sträcker sig ända tillbaka till början av 70-talet och hon blev 1982 den då yngsta riksdagsledamoten genom tiderna. Hon har varit med att fatta många politiska beslut och drivit ännu fler frågor men det är de som har ändrat människors värderingar som betytt mest för henne.

Ofta gör politiker bara som väljarna tycker, men ibland vågar politiker också förändra väljarnas åsikter. Det jag är mest stolt över som politiker är det som har handlat om att verkligen ändra på folks värderingar. Då blir politik på riktigt. Det gäller exempelvis synen på äktenskap mellan två män eller två kvinnor samt rätten för homosexuella att få adoptera barn. Om man hade väntat in opinionen hade vi troligtvis inte haft den liberala lagstiftning vi har idag. Där var jag tillsammans med andra med och förändrade. Jag är ju vigselförrättare, så när jag idag viger två tjejer och mormor, morfar, farmor och farfar och brudnäbbar sitter där med tårar i ögonen, då tänker jag: ”Det här hade inte varit möjligt om inte vi politiker verkligen hade vågat driva på förändringen”. Det är jag stolt över.

En förebild som kvinna och politiker

När Mona var aktiv partipolitiskt och i riksdagen träffade hon så klart många andra duktiga politiker. På frågan om vem som betytt mycket för Mona finns det en som hon vill framhålla speciellt. En person som hon idag ser som en förebild.

Om jag nu inte ska ta en socialdemokrat, så skulle det bli Barbro Westerholm. Hon är verkligen kämpen inom Folkpartiet, som under så många år har stridit för homosexuellas rättigheter och nu även äldrefrågorna. Barbro Westerholm tycker jag är modig och för mig en är hon en förebild både som kvinna och politiker.

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2