Nobelpristagare: Robotarna kommer att ta över!

Robotarna är på väg att konkurrera ut lönearbetarna. Möjlighetssamhället är på väg att försvinna. I framtiden kommer vår möjlighet att lyckas vara helt avhängig på de ekonomiska tillgångar vi ärver av våra föräldrar. Nej det här är inte en gammal trött marxist som går på tomgång utan 2008-års nobelpristagare i ekonomi, nationalekonomen Paul Krugman, som för en kort tid sedan på sin new york times-blogg förutspådde framtiden efter att ha studerat hur industrin har utvecklats de senaste åren.

Enligt Paul Krugman så har den stora inkomstförskjutningen de senaste årtiondena inte varit mellan chefer och anställda utan mellan lönearbetare och kapitalägare. Detta till följd av att arbetskraft blivit allt billigare samtidigt som vinsterna har ökat. Industrijobben har flyttat från väst till öst, en avgörande del till Kina. Men nu har den tekniska utvecklingen gjort att robotar kan göra samma arbete fast med jämnare kvalitet, större precision och framförallt betydligt billigare. Detta har i sin tur medfört att amerikanska företag har börjat ta hem sina fabriker från Kina för att, med de billigare robotarna i tillverkningen, även kunna dra nytta av bättre infrastruktur och billigare logistikkostnader till den inhemska marknaden.

Om detta är en trend som fortsätter in i framtiden är det meningslöst, menar Paul Krugman, att fortsätta prata om att utjämna ojämlikheter.
”Bättre utbildning kommer inte leda till en utjämning om den stora vinsten helt enkelt bara går till de med störst ekonomiska tillgångar”, hävdar Krugman.
”Att försöka skapa ett möjlighetssamhälle (…) kommer inte göra varken till eller från om den absolut viktigaste tillgången du kan utrustas med i livet är den förmögenhet du ärver av dina föräldrar”, fortsätter han.
”Man kan uppfatta det här som ekon av gammal marxism men det är inte ett skäl till att bortse från fakta. Och vad dessa fakta implicerar. Jag tycker att det är hög tid att vi börjar vara uppmärksamma på dessa fakta vad de implicerar” avslutar Paul Krugman sitt blogginlägg.

Några av våra kunder om oss

Talarforum har mycket kunnig personal med kundens behov i fokus. Dom försöker alltid hitta en lösning som kunden är nöjd med och uppfyller förväntningarna och syftet med föreläsningen och förfogar över några av Sveriges absolut bästa föreläsare! Som kund hittar vi alltid någon föreläsare som passar vårt syfte och önskemål. Talarforum guidar och stöttar alltid med det mesta kring föreläsningarna på ett föredömligt vis! Som kund känner vi oss alltid trygga med Talarforum och får alltid professionell support och service.

Thomas Jansson
Trollhättans Stad

Vi anlitar Talarforum för att det är så otroligt tryggt och skönt att samarbeta. Vi har samarbetat under många år och vi har aldrig blivit besvikna. De har en fingertoppskänsla och professionalism att alltid plocka fram rätt talare till vår organisation och tillfälle. Jag kan starkt rekommendera alla att vända sig till Talarforum, ni kommer inte att bli besvikna.

Anna Treschow
SABO

Har alltid varit nöjd i mina kontakter med Talarforum. Ett företag att lita på och som lyssnar på kundens önskemål. Förslagen man får är alltid överensstämmande sedan får man välja beroende på fokus och målgrupp

Marie Tilly
Täby Kommun

Med Talarforum kan vi alltid känna oss trygga med att få det vi önskar, de är lyhörda och lyckas alltid matcha rätt utifrån våra önskemål. Att de är professionella och serviceinriktade i sitt arbete gör valet att vara kund enkelt. Jag kan varmt rekommendera att anlita Talarforum.

Anna Raftheim
SATS Sports Club Sweden AB

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2