Stefan Hyttfors - Årets talare 2012 - om träning, kost & hälsa

Framtidsspanaren Stefan Hyttfors, som tidigare i år blev utsedd till Årets talare 2012 – Genombrott, har precis avslutat en Fjällräven Classic. Han har på tredagar gått 11 mil genom hisnande fjällnatur och sovit i tält. Talarforum träffade Stefan för en intervju och passade då även på att fråga honom om hur han ser på framtidens träning och kosthållning.

Du har precis gjort en Fjällräven Classic, vad fick dig att anmäla dig till det?
– En kompis hade anmält sig med målet att köra sträckan non-stop och frågade på Facebook om någon ville haka på.
En livsfilosofi för mig är att testa så mycket nya upplevelser som möjligt, så jag svarade direkt ja och anmälde mig.
Under våren fick min vän problem med ett knä så jag blev ensam på fjället.

Över 11 mil fjällvandring. Hur förbereder man sig för något sådant?
– Dels handlar det om att skaffa utrustning som du hinner bekanta dig med, bättre skor till exempel. Men främst handlar det såklart om att få många mil i benen och lära känna din kropp i utmattat tillstånd.
Jag har sprungit mycket med ryggsäck under vintern och våren och dessutom deltagit i en del långlopp vilket jag aldrig tidigare gjort.

Det sägs vara världens vackraste vandringsevent, vilket är ditt starkaste naturminne från vandringen?
– Eftersom jag körde i ett sträck utan paus blev det för min del mera fysisk prestation än vackra naturupplevelser. Men visst, ensamheten under natten i Tjäktapasset var mäktig. Det kändes som att vara på månen.

Hände det någonting annat spännande som du kommer att berätta om för barnbarnen?
– Jo, mina skor blev tyvärr genomvåta efter en regnskur vid Kebnekaise. Det resulterade i att jag fick stora blåsor på flera tår.
Jag stannade för att punktera blåsorna, plåstra om tårna samt byta till torra strumpor, men eftersom skorna var blöta blev de nya strumporna genomsura på en gång. Efter ytterligare fem mil hade jag rejäla blåsor i båda fötternas trampdynor vilket inte går att göra så mycket åt, så länge man inte bryter. Så det blev sex mil på rejäla blåsor. Det är helt klart en upplevelse och prestation jag lär minnas länge och som barnbarnen kommer att få höra om.

Många har svårt att komma igång med träningen efter semestern, tränar du på din semester eller har du några tips på hur man kommer igång igen?
– Jag tar alltid med mig träningsskorna. I sommar har jag öluffat i Grekland, då sprang jag runt på flera av öarna. När bankomaten (den enda) i Kamares på Sifnos hade slut på cash och ingen vill ta kort var det dessutom praktiskt att kunna snöra på springskorna och jogga en mil till nästa stad för att ta ut pengar.
Att träna kroppen är beroendeframkallande. När du väl hittat en träningsform som du gillar och börjar köra regelbundet blir det snarare svårt att inte träna.

– Den stora trenden inom hälsa är att vi ser mera holistiskt på begreppet. Vi vet att sömn, kost och såväl fysisk som mental träning hänger ihop. Dessutom ser vi inte längre åldrande som ett hinder för en aktiv livsstil.
För de flesta i vårt samhälle handlar livet allt mer om självförverkligande. Så vi jagar och bockar av nya utmaningar och upplevelser. Den som inte har sprungit ett maraton eller kört några Vasalopp sticker ut som udda.
80-talets gymtrend och strävan efter en vältränad kropp följdes av en andlighetstrend med fokus på den inre världen. I nästa våg kommer vi att intressera oss för det vi stoppar i oss. Inte med fokus på fett utan varifrån det kommer, hur det är producerat och hur det påverkar vår hälsa. Vi kommer exempelvis dra ner rejält på vår köttkonsumtion.
För hundra år sedan var det helt normalt att vara berusad varenda dag, för några decennier sedan var det helt ok att röka. Nu tycker vi det är helgalet. Om trettio år säger vi antagligen samma sak om biff och korv. "Tänk, på den tiden åt tokstollarna kött varenda dag, fast det inte var hållbart vare sig för deras egen hälsa eller för miljön".

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2