Isabel Engwall

Isabel Engwall

Ska det visuella språket likställas med det talade språket?

Hon är en respekterad medieprofil som syns regelbundet i TV, som skrivit flera publicerade artiklar om hörselnormativa maktstrukturer, svenska teckenspråkets ställning i alla samhällssektorer.

Idag råder det ett allvarligt utvecklat bekymmer gällande svenska teckenspråkets ställning på grund av övertron på hörselteknologin som botar "dövhet" och fel syn på att man blir "normalhörande". Hon lyfter istället upp frågan om positiva tillgångar till visuella förmågor, tänkande och bildspråk - fördelarna med att inte kunna höra.

Med en prestigefylld placering på sajten Shortcut som "Årets uppstickare", Rättviseförmedlingens Rättvisepristagare 2018, medförfattare och fotograf till den unika fotoboken "13 kvinnor i tystnadens Sverige" och en av grundarna för ideella riksorganisationen Teckenspråkets Röst som lyfter intressepolitiska arbetet kring språknorm samt rätten till en likställd språkställning, är Isabel Engwall en av Sveriges starkaste profiler med modersmål svenskt teckenspråk. Det har tagit henne hela vägen till Europaparlamentet.

Isabel Engwall har en bakgrund som kreatör, arbetsmarknadskoordinator, försäljningsstrateg och entreprenör hos företag och organisationer. Isabel arbetar idag som kommunikatör/konsult hos Teckenspråksakademien Sverige AB som erbjuder ett axplock av några olika tjänster såsom konsultativt stöd, föreläsning, fortbildning till intern personal, utbildning samt översättningsarbete samt projektidéer. Hon är samhälls- och politiskt engagerad samt belyser normkritiskt bemötande kring hörselnormen bakom denna organisation. Teckenspråkets Röst tar upp och driver frågor kring mänskliga och språkliga rättigheter. Parallellt driver hon Fotamig med sitt team där hon agerar kreatör inom bildkonst och har en ny fotobok på gång.

Isabel, med mål och kommunikation i sikte, sitter aldrig still och är alltid redo för nya vyer. Hennes senaste fotobok handlar om verklighetsbaserade berättelser om språkligt förtryck och innehåller surrealistiska fotografier. I boken kan man läsa om "tvång till talande metoden" så kallad oralismen i skuggans förtryck mot det svenska teckenspråket i Sveriges skolor som äldre döva kvinnor utsattes för. Teckenspråket var förbjudet. Genom boken föreläser Isabel runt om i landet och i Norden om normkritiskt bemötande i samhället mot personer som "inte hör så bra". Runt om världen finns det över 60 miljoner som kommunicerar visuellt. I dagens Sverige finns det runt 1,2–1,5 miljon personer med någon form av hörselskada. Med sin tidigare medverkan i nätverk – och mentorskapprogrammet Makttrampolinen synliggör hon olika viktiga frågor i Riksdagen och Europaparlamentet.

Tillgång till det visuella språket gynnar alla. Till och med att kommunicera och få lära sig babytecken med alla små barn är globalt populärt, tecknen nås ut med glädje, men samhället motarbetas ändå från flera håll. Frågan kvarstår - varför?

Har man inte full hörsel kan man få hjälp av habiliteringen och få hörseltekniskt hjälpmedel. Att kunna uppfatta ljudet fungerar väldigt individuellt. Det innebär att det inte är en generaliserad lösning, då det inte alltid hjälper. Biverkningar förekommer som kan leda till psykiskt ohälsa.

Makthavarna inom sjuk- och hälsovården sopar undan denna viktiga frågan om tillgång till det svenska teckenspråket på grund av egenvärden och medicinska normer. Det råder också bristande kunskap bland hörande och Isabel tar initiativet för en visuell medborgargrupp i samhället och med målet i sikte arbetar hon för förändringar och utökat medvetande. Visuell kommunikation är till för alla oavsett hörselförmåga.

Sättet Isabel föreläser på är rakt, fängslande och otroligt roande. Det utlovas även många "aha"-upplevelser med omvärldskunskap samt konkreta framgångsrika exempel kring språknormen och spridning med budskap. Hennes energiska atmosfär är oförglömlig och smittar av sig till publiken vars tankesätt kring språknormen utmanas. Du påverkas utan att du märker det av hennes kroppsspråk, ordval och betoningar.

Pressbilder

Isabel Engwall

Isabel Engwall

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2