Jonas Hassen Khemiri

Språk, makt och identitet - Författare till ett öga rött

I sina inspirerande föreläsningar berättar han om olika aspekter av språk, makt och identitet. Humor blandas med allvar när Jonas berättar om sin uppväxt i en familj där det talades tre olika språk - arabiska, franska och svenska.

Vad händer när människor befinner sig i språkliga miljöer som de inte känner sig hemma i? Hur kan språk användas för att skapa trygghet? Vilket är svenskans fulaste ord? Utifrån sitt författarskap och sin bakgrund på Handelshögskolan ger Jonas en rad tips på hur man kan väcka sin språkliga nyfikenhet. Plötsligt fylls vårt språk av nya dimensioner. Vad händer om man försöker sammanfatta det svenska språket med tio fantasiregler? Hur många svenska ord kan vi hitta med fågelursprung? 10? 20? 30? En varning utfärdas för alla som vill klamra sig fast vid idén om att vårt språk skulle vara enkelt sammanfattningsbart!

Jonas Hassen Khemiri, född 1978 i Stockholm, är en av våra mest hyllade och lästa unga författare och dramatiker. Romanerna Ett öga rött, Montecore, Jag ringer mina bröder och Allt jag inte minns har översatts till ett tjugotal språk och Khemiris pjäser har spelats av över hundra internationella teaterkompanier. Debutpjäsen Invasion! tilldelades en Village Voice Obie Award för bästa manus och för sina böcker har Khemiri tilldelats bland annat Augustpriset, Borås Tidnings Debutantpris, Sveriges Radios Romanpris, Tidningen Vi:s litteraturpris, Aniarapriset samt PO Enquists pris för unga författare på väg ut i Europa.

2013 publicerade Khemiri ett öppet brev i Dagens Nyheter till justitieminister Beatrice Ask i anslutning till Reva-debatten. Brevet väckte enorm uppmärksamhet, länkades av rekordmånga på nätet och har sedan dess publicerats i bland annat New York Times. Samma år startade Khemiri en skrivarworkshop för papperslösa i samarbete med Ingen människa är illegal.

Khemiris sjätte pjäs, ≈ [ungefär lika med] hyllades av kritiker, spelades för utsålda hus och återkommer till Dramaten våren 2016. Khemiris senaste roman Allt jag inte minns tilldelades Augustpriset 2015.

Exempel på föreläsningar:
Allt jag inte minns – om vänskap, våld och glömda minnen (utifrån Khemiris senaste roman).
1000 sorters svenska – nya ord, nya världar.
Globaliserade ord – Khemiri talar om utmaningen i att förändra invanda tankemönster.
The challenge of översättning – om vad som händer när klassiska verk färdas över tid och rum.
Texterna som räddade mitt liv – Khemiri berättar om hiphop-texterna, romanerna, pjäserna och pekböckerna som förändrade hans liv. Inklusive musikexempel och högläsning.

Pressbilder

Jonas Hassen Khemiri

Inspirerande föreläsare

Underhållande föreläsare

Mångfald

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Boka talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Boka talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2
$zopim(function() { });