Mattias Beijmo
Fotograf: Lisa Mattisson

Mattias Beijmo

Så kartlägger Facebook, statliga myndigheter och jag ditt liv och dina tankar

Samma teknologier och metoder som används av diktaturer för att eliminera oliktänkande, används av företag och offentliga organisationer i Sverige.

Våra liv blir alltmer digitaliserade och i takt med detta blir det möjligt att kartlägga våra rörelser, åsikter, och tankar.
Oavsett vad vi använder på nätet, lämnar vi frivilligt över vårt liv till de stora internetaktörerna som till exempel Facebook, Amazon och Google. Deras affärsidé drivs helt och hållet av data om oss – vi är inte kunderna, vi är handelsvaran.

Datat om dig sparas och insikterna säljs vidare eller ges gratis till statliga aktörer som kräver att få se den. Du kan slå av spårningstjänster och tejpa över kameror hur mycket du vill - det hjälper inte. De stora internetaktörerna tar del av var du är, vad du letar efter och den du är ändå. Ditt medvetande hamnar allt mer hos dem och deras partners - telekombolag, banker, politiska partier, staten och polisen.

De företag och organisationer som har låtit bygga webbplatser och appar är beroende av de stora företagens teknologier och plattformar, så deras grepp om internet är totalt. När våra data hamnar hos Facebook eller Google, så blir de dessutom också tillgängliga för säkerhetstjänster världen över. Så även här i Sverige – faktum är att svenska företag är i absoluta framkant av den digitala övervakningsindustrin.

Vad händer med våra mänskliga rättigheter, press- och yttrandefrihet när våra åsikter, tankar, och rörelser läggs samman till ett mönster som någon annan äger? Hur ska du kunna väga digitaliseringens positiva effekter mot integritet och etik? Vilket ansvar och möjligheter att påverka har den som använder internet som en del i sin affärsverksamhet? Var går lagens råmärken?

I en passionerad föreläsning krockar internetutvecklingens alla positiva aspekter rakt in i livsöden och historier från de som har sett digitaliseringens dödliga baksida. När den tekniska utvecklingen går allt snabbare gäller det att näringslivet och samhället hänger med, inte minst måste den demokratiska utvecklingen och företagens digitala etik hålla jämna steg. Så är definitivt inte fallet idag.

Vi vågar utlova en helt unik och fascinerande upplevelse som kommer att förändra hur du ser på den digitala utvecklingen. Oavsett om du sitter i en ledningsgrupp där digitaliseringen är en av era viktigaste utmaningar, eller om du är en av alla miljarder Facebook-användare därute så kommer du fatta beslut på helt nya grunder efter Mattias Beijmos föreläsning.

Mattias Beijmo har arbetat i över 20 år med digitalisering och internetteknologi. Han har ansvarat för den digitala transformationen hos bland annat banker, medieföretag, statliga myndigheter. Ingen i Sverige har arbetat med att analysera svenskarnas beteende och anlitats för strategiska råd om digitalisering under så lång tid. Som talare har han under över två decennier föreläst om digitalisering och internetutveckling i såväl Sverige som i övriga världen inför tiotusentals roade åhörare.

Hösten 2018 släppte han en uppmärksammad och avslöjande bok om digitaliseringens dödliga konsekvenser kallad "De kan inte stoppa oss".

Pressbilder

Mattias Beijmo

Mattias Beijmo

Bigdataexpert

Fotograf: Lisa Mattisson

Moderatorer med en utbildande profil

Framtid

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2