Monika Nyström

När cancer drabbar en småbarnsfamilj

En föreläsning om behovet av att få stöd som anhörig, om sorgearbetet som ensamstående småbarnsförälder och vägen tillbaka.

"Min man hade precis fått sitt drömjobb som närpolis, vi levde som en lycklig småbarnsfamilj i vårt radhus och kände att det är nu livet ska börja. Men under hösten 2007 fick min man ont i ryggen. Det onda var en stor tumör inuti ryggraden. Våra barn var då 2 och 4 år. Efter ett och ett halvt års kamp förlorade han mot cancern och i gryningen på vår bröllopsdag 2009 dog han i mina armar. Bredvid oss fanns våra två små barn."

Så börjar Monika Nyström sin föreläsning om behovet av att få stöd som anhörig, om sorgearbetet som ensamstående småbarnsförälder samt om vägen tillbaka.

Monika föreläser om hur det känns att se döden komma allt närmare. Hur det är att stå bredvid, i skuggan av den som är sjuk. Om balansen mellan att vara en trygg mamma, som får vardagen att fortsätta snurra samtidigt som hon ska kunna stötta sin svårt sjuke make och klara av att bära sin egen skräck inför framtiden.

Hon talar om hur det är att vara ett litet barn och anhörig till en döende förälder. Om hur det känns att se den person som är den allra viktigaste tryggheten, förändras och bli allt sjukare.

Monika har även skrivit boken "Leva Älska Le", för att ge sina barn bilder att bevara. – Jag ville förklara för dem vad som hände, vad jag kände. Jag skrev för att de, när de är vuxna, ska kunna ha orden kvar och kunna minnas sådant jag glömt. Min förhoppning är även att många fler ska finna ljus, styrka och inspiration av att läsa om min resa genom sorgen, säger Monika.


Varje dag är det nio stycken barn i Sverige som har en förälder som dör. De behov som finns hos barn som förlorat en förälder syns inte. Varken inom vården, i skolan eller i det sociala nätet. Barn i sorg är osynliga. Ur sin roll som utbildad förskollärare berättar Monika om vad dessa barn skulle behöva. Hon berättar om hur hennes barn tog sig igenom den svåraste tiden av sina liv. Hur de bearbetade sjukdomstiden och hur de lärde även henne att se på döden konkret och naturligt. Hur familjen tillsammans har tagit sig fram på sorgens väg.

På ett ljust och rakt sätt talar Monika om hur hon och hennes barn har tagit sig genom en vårdkarusell där inte många har sett de närstående men där de ändå har funnit vägar att bearbeta och vara delaktiga. Monika ger en inblick i hur hon fattade sina beslut och hur hon bestämde sig för att fortsätta vara en närvarande mamma trots att hon befann sig mitt i sin stora livssorg. Hur Monika fann kraft att ge sina barn den lyckliga barndom som hon alltid velat ge dem, trots att deras värld hade rasat samman.

Monika Nyström sätter ord på det som är svårt att prata om. Hon förklarar hur sorgen känns och hur den ser ut. Monika berättar om hur det tragiska öde som hon ställdes inför fick henne att bli en starkare människa. Hon berättar om hur hon och barnen har lärt sig leva igen – inte bara överleva.

Vid behov kan Monika efter föreläsning även leda diskussioner om sorgearbete och anhörigas behov av stöd.

Pressbilder

Monika Nyström

Liknande profiler

Inspirerande föreläsare