Thord Eriksson

Välfärdens framtid

Hans breda erfarenhet som journalist och utbildare gör honom till en utmärkt moderator. Han täcker alla slags samhällsfrågor, politik, näringsliv och vetenskap.

Thord Eriksson får mycket uppskattning för sin lugna, trygga framtoning och sitt professionella sätt att hantera varje uppdrag. Han förbereder sig grundligt och är van vid att vaska fram kärnan ur stora informationsmängder. Han har lett uppskattade samtal, konferenser och workshops kring så skilda teman som regional utveckling, offentlig upphandling, kulturpolitik och arbetsmarknad - få ämnen är honom helt främmande.

År 2014 utkom han med boken Folk dör här – en pappa, två äldreboenden och välfärdens framtid, där han med utgångspunkt i personliga erfarenheter granskade svenska äldreomsorgen. Det här är en bok om hur det är att åldras i Sverige. Med utgångspunkt i sin pappas tid på ett kommunalt äldreboende gör Thord Eriksson en personlig granskning av den svenska äldrevården. Det är en berättelse om ett Sverige som alltför sällan skildras och en framtid som väntar de flesta av oss när vi blir riktigt gamla. För sin granskning av rapporteringen om Caremaskandalen, som publicerades i tidningen Dagens Samhälle, nominerades Thord Eriksson till Årets journalist av Sveriges Tidskrifter.

Sedan dess har Thord skrivit mycket om äldrefrågor generellt (t.ex. sjukvård, pensioner, digitalisering) och i synnerhet om äldreomsorg i Dagens Samhälle, där han tidigare arbetat och senare i pensionärsorganisationen PRO:s tidning där han sedan två år medverkar varje månad.

Som moderator har han bland annat lett tvådagarsseminarium om förändringar i socialtjänstlagen med personal från äldreomsorgen som målgrupp, panelsamtal om morgondagens äldreboenden samt scenintervjuer i Almedalen.

Thord föreläser även om journalistik och medielogik. Föreläsningen riktar sig främst till tjänstemän i offentlig och privat sektor, som i sitt arbetet kommer i kontakt med journalister. Temat för Thord Erikssons föreläsning är hur man förbereder sig för situationen. Kunskap om hur journalister arbetar ger säkerhet och lugn och leder inte bara till att den intervjuade gör bättre ifrån sig, den som är trygg hjälper samtidigt reportern att göra ett bra jobb – vilket i slutänden även gynnar nyhetskonsumenterna.

Röster om Thord;
"Reportaget växer och imponerar, sida för sida. - Gunnar Wetterberg Dagens Nyheter.

Det är en lågmält stark och prövande berättelse. Thord Erikssons bok är så bra för att den sätter människan i centrum - jag vill inte behöva vara rädd för att bli gammal - och demonstrerar hur mekanisk debatten om vinst i vården gärna blir. -Lars Åberg Göteborgs-Posten.

För mig var det en ögonöppnare; när mediedrevet går kanske man ska sitta lite stilla och tänka att det kan finnas en annan sida av saken. Han företräder den mer mångfacetterade bilden på ett väldigt bra sätt. - Magnus Utvik Godmorgon, Sverige, Sveriges Television.


Folk dör här är en uppfordrande bok som borde väcka många funderingar hos beslutsfattare, inom medier och bland alla oss som ska bli gamla. - Rikard Flyckt Jönköpings-Posten.

Thord Eriksson har skrivit en mycket viktig bok om frågor som berör alla i Sverige. - Torbjörn Elensky Vi läser.

Pressbilder

Liknande profiler

Massmedia

Massmedia

Föreläsare