Tobias Ahlin

Innovation, den digitala revolutionen, och framtid

Tobias Bjerrome Ahlin håller inspirerande och nyanserade föreläsningar om den digitala revolutionen, kreativitet och kritiskt tänkande.

Han har nått en internationell publik genom sina föreläsningar och har de senaste två åren föreläst i 18 olika länder, bland annat för The New York Times i New York och på Facebooks högkvarter i Tel Aviv.

Han har själv haft en central roll i den digitala revolutionen som sveper genom samhället och förändrar hur vi lever, arbetar och tänker. Tobias är designchef på Mojang och driver designen för ett av världens mest populära spel någonsin - Minecraft. Han var den tredje designern som anställdes på Spotify och han har varit utvecklare och produktdesigner på GitHub i San Francisco. Idag sitter han i juryn för Svenska Designpriset, är en frekvent föreläsare på acceleratorer, företag och skolor runtom i landet och han jobbar dagligen med de tekniker som driver den digitala revolutionen framåt.

Trots hans tekniska bakgrund är hans föreläsningar lättillgängliga, pedagogiska och fokuset ligger ofta på ledarskap, människan, och samhället. Med hans djupa förståelse för hur moderna organisationer och startups hanterar morgondagens utmaningar målar han upp de största hoten och konflikterna som vi står inför och vad vi måste göra för att ta oss igenom den digitala revolutionen på ett produktivt och hållbart sätt.

I hans föreläsning "Maskiner och människor som gissar om framtiden" pratar han om den exponentiellt accelererande teknikutveckling, det volatila samhället som den lämnar efter sig och om hur både beslutstagande och kreativitet börjar automatiseras, två områden som man länge sett som västvärldens unika styrkor och som man trott varit omöjliga eller svåra att automatisera. Han pratar om hur obevakade algoritmer skapar ett faktaresistent, ojämlikt och polariserat samhälle och hur tech-industrin febrilt kämpar för att förstå hur man förhåller sig till datainsamling och hur man kan implementera etisk maskininlärning. Samtidigt som han tittar på digitaliseringen ur ett kritiskt samhällsperspektiv så guidas publiken genom ett nyanserat organisationsperspektiv - hur använder man ny teknik för att bygga produkter på ett hållbart sätt? Hur bygger man processer som tvingar anställda att tänka mer kritiskt? Hur måste man ändra på sin organisation för utnyttja digitaliseringens unika egenskaper?

I hans föreläsning "Konsten att ha dåliga idéer" pratar han om hur man bygger en innovativ kultur som sprudlar av kreativa och nytänkande idéer samtidigt som man genom en iterativ process uppmuntrar till kritiskt tänkande och realism. Med interaktiva inslag guidas publiken genom en inspirerande resa där de får uppleva hur kritiskt tänkande och kreativitet inte är i konflikt, utan som ying och yang i själv verket är motsatta, men kompletterande krafter som på en innovativ arbetsplats är beroende av varandra. För de mer tekniska organisationerna djupdyker han även i hur man praktiskt implementerar processer som uppmuntrar till kreativitet och kritiskt tänkande inom ett agilt ramverk och hur A/B-tester och målsättningar kan användas för att demokratisera kreativitet och innovation.

I föreläsningen "Arbeta utan arbetsplats" pratar Tobias om hur en ny generation av unga nu kommer in på arbetsplatser med nya ideal och förväntar sig att äga sin egen tid, jobba varifrån de vill och allra helst inte ha en chef. Han visar på hur startups skapar nytänkande lösningar där de idéerna bevisas inte vara naiva och utopiska, utan praktiskt genomförbara, hållbara och effektiva och vad etablerade organisationer kan göra för att försäkra sig om att fortsätta vara attraktiva arbetsplatser i framtiden.

Utöver sina föreläsningar driver Tobias workshops, och jobbar som moderator och programledare.

Lyssna på Tobias Ahlin

Bättre beslut i en agil organisation

Vill du bli inbjuden?
En ökande innovationstakt och volatila marknader sätter press på företag och organisationer att bli mer flexibla. Agilt ledarskap sveper över västvärlden och har öppnat upp för nya möjligheter att hantera en osäker vardag, men i vissa fall skapar agilitet en än mer kaotisk vardag än den som den försöker ersätta. Problemet är att vi flyttar ansvaret för beslutsfattande utan att samtidigt anpassa våra processer för hur vi tar beslut. Resultatet är en skuta som ingen egentligen vet vem som kör, och de som kör den saknar kartan för att styra den åt rätt håll. Agilt ledarskap är det första steget in i en modern organisation, men steget tar oss i en oväntad riktning som tvingar oss att transformera hur vi tar beslut. Tobias är designchef på Mojang och driver designen för ett av världens mest populära spel någonsin - Minecraft. Han har tidigare haft ledande positioner på Spotify, GitHub och Hyper Island. https://www.talarforum.se/speakerimage/tobias.ahlin/1581/tobias.ahlin.jpg 0

Information

Vilka slags möten engagerar du talare till?

Tack för din anmälan.

Vad roligt att du är intresserad av föreläsningen. Cirka en vecka innan föreläsningen hör vi av oss för att bekräfta din plats. Kontakta oss gärna om du har några frågor.

Pressbilder

Tobias Ahlin

Modererander företatagsledare

Digitalisering

Organisation

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Boka talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Boka talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2